Website (laten) maken? Dit wil je weten

Een website is een grote investering, maar als je voor het eerst een website gaat (laten) maken is het lastig om te bepalen waar je allemaal op moet letten.

Om het leven een beetje makkelijker te maken, vind je hier alles waar je aan moet denken als je een designbureau huurt, wat er allemaal mogelijk is en waar je op moet letten als je het zelf gaat doen.

Of kijk eerst wat wij verstaan onder compleet...

Website-design-bureau-inhuren

Een designbureau inhuren om je website te laten maken

Er zijn een paar honderd websitedesignbureaus in Nederland en de prijs is minstens zo variabel als de kwaliteit. De een begint bij €149 voor een Wordpress website, de ander bij €2.850. (Wij beginnen bij €999)


Duurder is niet noodzakelijk beter, maar met de prijs kan je wel een goede inschatting maken van hoeveel tijd er in jouw website gaat. Een web developer die €3.340 per maand verdient (gemiddeld salaris) kost zijn werkgever ongeveer €6.500. Als hij 70% van zijn werkuren ‘declarabel’ besteedt, dan moet zijn werkgever inclusief winstmarge ongeveer €70 ex btw. per uur rekenen voor zijn tijd.


Maar hiermee is niet alles gezegd. Een bureau kan studenten gebruiken of een gedeelte van het werk uitbesteden in India. Als er een thema gebruikt wordt scheelt dit ook veel werk en ervaren developers hebben templates van pagina’s die ze eerder gemaakt hebben. Waar de één een volledige thema moet ontwikkelen, kan de ander met minder aanpassingen veel bereiken.


Een gedeelte van de prijsverschillen wordt ook gewoon verklaard door wat je krijgt. Goede teksten schrijf je niet in twintig minuten en hoe ingewikkelder het design van je website, hoe meer tijd erin zal zitten.


Wat uiteindelijk voor jou de beste keuze is hangt van wat het doel van je website is en hoeveel tijd je er zelf in wil steken. Dit neemt niet weg dat een aantal features standaard bij je website moeten komen. Check of de volgende zaken geregeld worden, voordat je iemand inhuurt.


(Als je weinig informatie kan vinden op de website van een developer, dan hebben we hier ook een word document voor je. Dit kan je direct in een mail plakken om de belangrijkste informatie op te vragen)

Analytics​​​​

Eén van de belangrijkste voordelen van online marketing ten opzichte van traditionele marketing is dat je resultaten kan meten.


Als jij €1000 investeert in een website en nog eens €500 in advertenties op Google, dan wil je begrijpen hoeveel je dat oplevert. Steek je vijf uur in het schrijven van een blog, dan wil je weten hoeveel mensen het lezen. Liefst zie je ook nog hoeveel mensen eerst een blog lezen, om zich vervolgens in te schrijven voor je nieuwsbrief of bijvoorbeeld een E-book downloaden.


Dit kan allemaal, door je website te integreren met Google Analytics. En hoewel dit vrij simpel is voor een developer, kan het voor iemand die niet gewend is om met scripts en plugins te werken vrij intimiderend overkomen.

AVG

De Algemene Vordering Gegevensbescherming (of GPDR in de rest van de wereld.) Websites anno 2018 moeten AVG proof zijn. Dit betekent dat:


 1. Jij een duidelijke privacy en cookies pagina op je websites hebt staan, waarin je in simpele termen uitlegt wat voor gegevens je verzamelt en hoelang je ze bewaart. 
 2. Mensen de keuze moeten krijgen om analytische en marketingcookies niet te accepteren, terwijl ze wel gebruik moeten kunnen blijven maken van je website. 
 3. Persoonsgegevens die je verzamelt veilig moet opslaan en dat je het expliciet vermeldt als ze buiten de EU zijn. (Grote kans, aangezien bedrijven als Google en Facebook data wereldwijd heen en weer sturen.) 
 4. Mensen inzicht in hun gegevens moeten krijgen als ze erom vragen en dat je ze volledig kan verwijderen. 
 5. Je mensen niet meer mag spammen met nieuwsbrieven, tenzij ze er expliciet toestemming voor geven.

Backups

Er kan altijd iets misgaan met je website. Je kan zelf proberen een aanpassing te maken waar je dat beter niet had kunnen doen, of Lisbeth Salander kan je website hacken.


Zeker als je regelmatig zelf pagina's toevoegt aan je website, is het essentieel om ook regelmatig back-ups te maken. Dat kan met een plugin, maar je kan ook kijken of je designbureau een onderhoudscontract bij een website biedt.

CMS

De CMS is het besturingssysteem van je website. Ongeveer een derde van de websites op internet gebruikt Wordpress, maar er zijn honderden andere besturingssystemen.


Het is belangrijk om te weten wat voor CMS je krijgt bij je website. Hoe betrouwbaar is het, hoe ingewikkeld en wat kan je er allemaal mee.


En als je Wordpress krijgt, is het belangrijk om te weten wat voor ondersteuning je mag verwachten als je zelf pagina's toe wil voegen.

Eigendom

Nadat je website is opgeleverd, van wie is hij dan? Sommige bureaus verkopen goedkope websites, maar vragen vervolgens nog wel  €19 per maand om hun CMS te gebruiken. Als je hier op een gegeven moment vanaf bent, dan ben je ook je website kwijt. Of je kan een ander bureau geen aanpassingen laten doen.

SEO (zoekmachine-optimalisatie)

De weg naar pagina 1 van Google is lang en vermoeiend, maar als je website geoptimaliseerd wordt rondom de juiste termen begin je in ieder geval met een voorsprong.


Dit betekent dat titels van pagina’s zorgvuldig gekozen moeten worden, belangrijke termen moeten worden hergebruikt in de bovenste alinea’s en ook aan plaatjes ‘alt-tekst’ moet worden toegevoegd. (Een zoekmachine kan geen plaatje zien, maar hij kan wel zien wat voor tekst jij wil tonen aan een bezoekers als het plaatje niet kan worden geladen.)


Verder wil je dat dat je website snel is, een heldere structuur heeft en er moet een sitemap worden toegevoegd aan Google Search Console – zo weet Google precies welke pagina’s op jouw website belangrijk zijn. De beschrijving van je pagina’s moet aantrekkelijk zijn, zodat Google ziet dat mensen vaker op jou klikken dan op de website die boven je staat in zoekresultaten.


Als je echt snel wil klimmen kan je vragen naar “link-building.” Google is – onder andere – het grootste bedrijf ter wereld geworden doordat de oprichters bedacht hadden dat het aantal links naar een website meer zei over de kwaliteit dan het aantal keywords. Vandaag is het aantal links naar je website en de kwaliteit van de pagina’s die linken nog steeds essentieel voor jouw positie de zoekmachine.


Maar Google wordt steeds slimmer, wat betekent dat Artificial Intelligence een steeds grotere rol krijgt bij het ranken van pagina’s. Hoe beter de gebruikerservaring van bezoekers op je website, hoe meer mensen Google naar je website zal sturen. Dit is dan ook een belangrijke reden om altijd goed je Analytics in de gaten te houden. Zo weet je precies welke pagina’s het best presteren.

Social Media

Love it or hate it, social media is niet meer weg te denken uit onze wereld. Er is dan ook een goede kans dat je, vroeger of later, bezoekers de optie wil geven om je artikelen te delen of jou te vinden op social media via je website.


Maar is meer mogelijk. Je kan bijvoorbeeld ook je Instagram, Facebook of Twitterfeed direct op je website tonen. Als bedrijf geef je zo je website net een iets persoonlijker tintje en maak je jezelf benaderbaar voor je klanten.

SSL Certificaat

Met een SSL certificaat laat je bezoekers zien dat je website veilig is. Je herkent het certificaat aan het slotje links in de navigatiebalk van je browser, de code “https://” in plaats van http:// voor je domeinnaam en de groene letters.


Zoekmachines tonen het liefst alleen resultaten met zo’n certificaat en binnenkort zullen browsers als Firefox en Chrome websites zonder certificaat ook niet meer openen.


Je mag er dan ook vanuit gaan dat ieder professioneel designbureau automatisch het SSL certificaat regelt, maar als het niet expliciet staat aangegeven kan vragen geen kwaad.

Teksten

Het design van een website is veel werk, maar het produceren van goede teksten is ook geen eitje. Misschien kan je zelf goed schrijven en heb je zelf al een doos teksten klaarliggen met goede titels en beschrijvingen, maar ook dan is het prettig als iemand ze kan proofreaden op typfouten en SEO.


Zo niet, dan is het goed te weten hoeveel tekst je bij je website krijgt en of je hiervoor nog een extra offerte moet vragen bij de designer,  of bij een bureau of freelancer gespecialiseerd in copy. Bedenk wel dat goede teksten niet goedkoop zijn.

Templates

Vaak begint je website met een homepage en een x-aantal andere pagina’s, maar na verloop van tijd kan je website groeien. Bijvoorbeeld doordat je gaat bloggen of steeds meer producten aan je website toe gaat voegen.


Wat je in zo’n geval wil, is dat je zelf een tekst en een plaatje toe kan voegen en vervolgens alleen nog maar op ‘Publiceer’ hoeft te drukken om een nieuwe pagina in de stijl van je website te hebben.


Hetzelfde geldt voor productpagina’s, landingspagina’s en bedankpagina’s. Bedenk van te voren of je dit soort pagina’s nodig hebt en zorg vervolgens dat ze al voor je ontworpen worden bij je website – of dat je een prijs hebt afgesproken als je ze later wil toevoegen.

Updates

De wereld verandert en het internet nog sneller. Daarom moeten besturingssystemen en plugins regelmatig updates krijgen. Dit is niet moeilijk, maar je moet het wel doen.


Als je niet van plan bent veel tijd in je website te steken, bedenk dan of je dit zelf wil doen, of dat je een onderhoudscontract wil afsluiten. Informeer in het laatste geval wat dit kost.

Laten we elkaar leren kennen...

Voor veel van onze klanten is het bouwen van de website slechts het begin van de relatie. Daarom vonden we het belangrijk dat we bij elkaar passen. 

Wat is allemaal mogelijk qua design en functionaliteit?

Je wil natuurlijk dat je website past bij je organisatie of bedrijf. Dat kan geen probleem zijn: met een Wordpress is qua design bijna alles mogelijk. 


Maar belangrijker nog is functionaliteit. Een website moet voor jou werken. Je moet er leads mee binnen kunnen halen en je moet hem kunnen integreren met je organisatie. Bovendien moeten bezoekers een optimale gebruikerservaring hebben.


De volgende functies zou je allemaal kunnen integreren met je website - (en we hebben ook nog een paar designtips die we zelf vrij cool vinden.)

Chat​​​​

Naarmate er mogelijk is, verwacht de klant ook meer van een bedrijf op het gebied van communicatie. Als je iemand hebt die veel achter een computer zit is het integreren van een chat helemaal geen slecht idee.


Chat is laagdrempeliger dan een telefoonnummer en het kan je ook helpen met het verzamelen van e-mailadressen. Die e-mailadressen kan je vervolgens weer gebruiken om meer over je bezoekers te weten te komen.


Heb je ook Facebook? Dan kan je Messenger op je website zetten. Goed gebruikt is Messenger een effectiever middel om in contact te komen met je klant dan e-mailmarketing.

CRM​​​​

Een CRM is een Customer Relation Management (System). Het is een soort van excel-sheet waar je al je gegevens van klanten en potentiële klanten bewaart, maar dan handiger.


Ten eerste hoef je niet met excel te kunnen werken om je klanten te organiseren of te sorteren op waarden die jij belangrijk vindt. Ten tweede kan je er veel meer mee. Ten derde is het overzichtelijker. Ten vierde is het makkelijker voor iedereen toegankelijk.


Wij raden Hubspot aan, maar wij zijn partner van Hubspot dus we beseffen dat we met deze suggestie een beetje als de man van WC-Eend klinken…

Anyhow, er zijn heel veel goede CRMs op de markt. Doe je aan B2B verkoop of zit je in een B2C tak waar individuele klanten veel tijd waard zijn, dan kan een goede je werk een stuk efficiënter maken.


Belangrijk is wel dat formulieren op je website ook direct aangesloten worden op je CRM.

E-mailmarketing

Je zou het misschien niet zeggen, maar email is nog steeds meest rendabele vorm van online marketing. Gemiddeld levert elke euro die wordt uitgegeven aan email-marketing €38 aan omzet op.


Als je een formulier op je website koppelt aan een E-mailmarketing solution – Mailchimp, ConvertKit, Drip, Etc. – dan kan je mensen die een formulier invullen automatisch een email sturen. Het achterlaten van een e-mailadres kan zelfs het startsein zijn van een volledige E-mailverkooptrechter, zonder dat jij ernaar om hoeft te kijken.

Fixed Menu

Door je menu te ‘fixen’ blijft het altijd bovenaan het beeld staan, ook als mensen naar beneden scrollen. Je kan alleen het menu vastzetten, maar ook de hele header. (Zoals op deze pagina.)


Maar je kan niet alleen menu fixen. Je kan ook een chatfunctie of leadflow vastzetten in het beeld. (Op deze pagina straks linksonder.)

Formulieren

Formulieren komen in alle vormen en maten. Het meest bekende formulier is het contactformulier. Hoewel steeds minder mensen dit invullen – klanten verwachten dat je andere, meer persoonlijke contactopties biedt – is het nog steeds gebruikelijk om een formulier op je contactpagina te hebben.


Maar er zijn meer plaatsen waar je formulieren nodig kan hebben. Als je een webwinkel hebt kom je er niet onderuit, maar ook als je E-books of whitepapers wil weggeven om mensen door je marketingtrechter te masseren heb je formulieren nodig om informatie te verzamelen.


Belangrijk zijn hierbij de volgende dingen:

 1. Hoeveel formulieren mag jij op je website zetten en wat voor velden kan je hierbij kiezen. 
 2. Hoe moeilijk is het om deze formulieren te stylen, zodat het formulier past bij de stijl van jouw website of pagina. 
 3. Waar wordt de informatie die mensen invullen opgeslagen.

Met dit contactformulier kan je een offerte aanvragen...

Lead flows

Een leadflow is een box die specifiek is gericht op het binnenhalen van emailadressen. Dit kan een pop-up zijn in het midden van het scherm, maar ook een balk die het beeld linksonder komt binnensliden.


Voordeel van het e-mailadressen is dat jij kan zien wat voor mensen er op je website komen. Je leert zo meer over je doelgroep en hier kan je vervolgens betere content en aanbiedingen voor produceren. Als je mensen ook nog aanbiedingen mag mailen is het helemaal mooi meegenomen.

Parallax

Parrallax is het vastzetten van een beeld of ander soort achtergrond en daar je tekst overheen laten sliden.


Mobiele browsers en tablets zijn minder fan van Parallax, maar voor de helft van de mensen die op een desktop je website bezoekt is het een vrij coole toevoeging - als het bij de stijl van je bedrijf past.

Pop-ups

Pop-ups zijn irritant. Maar ze zijn wel een effectieve vorm van marketing, zeker als je een E-maillijst wil opbouwen. Je kan een pop-up zo timen als je wil. Als iemand op specifieke pagina komt, als hij er na twintig seconden nog is of als hij je website weer wil verlaten.


Bij binnenkomst is het handig om iemand een aanbod te doen dat gerelateerd is aan de pagina. Als iemand je pagina aan probeert te verlaten, kan je hem soms beter proberen te verleiden met een ander aanbod. Gerelateerd aan de pagina, maar net even anders.

Dit is Parallax...

Je eigen website maken

Denk je erover om zelf een website te maken? Mooi! Als je een beetje van knutselen houdt is websites maken het leukste wat er is, en je hebt ontelbare opties. Je kan een gratis Wordpress thema installeren en vanuit een dashboard werken, maar ook een thema kopen waarmee je in real-time aanpassingen ziet die je maakt.


Hiervoor bestaan ook plugins - "drag-and-drop builders" - evenals voor de meeste andere dingen die je wil toevoegen: formulieren, p,op-ups, sticky headers, social media buttons, E-commerce; er zijn inmiddels meer dan 50.000 plugins ontwikkeld voor Wordpress.


Maar hoewel Wordpress het meest populaire besturingssysteem is – ongeveer een derde van de websites draait erop – zegt niemand dat jij Wordpress moet gebruiken voor jouw website.


Okay, eigenlijk zeggen heel veel mensen het – inclusief de technici van XowoX Digital – maar wij hebben niet altijd gelijk. Er zijn tientallen andere besturingssystemen en hoewel de een beter is dan de ander, hebben ze allemaal hun eigen voor en nadelen.


Je kan Wix gebruiken: een besturingssysteem waarmee je aanpassingen kan doen aan je site terwijl je ernaar kijkt. Of Weebly, hiermee kan hetzelfde. Joombla lijkt weer een beetje meer op Wordpress. Magento, voor als je een hele mooie webwinkel wil en serieus verstand van programmeren hebt. Of Shopify, als het verschil tussen CSS of HTML niet weet en niet wil weten, maar wel webwinkel wil.


Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar je begrijpt wat we bedoelen. Als je goed kan programmeren kan je zelfs een website bouwen zonder besturingssysteem, maar of het de beste besteding van je tijd is, is een tweede vraag.


Anyhow, zelfs met een drag-and-drop builder kost je eerste website veel tijd - reken een tot vier weken. En alles wat belangrijk is om op te letten als je met een designbureau werkt, is voor jou dubbel belangrijk, dus we raden je zeker aan om de hoofdstukken ‘designbureau huren’ en ‘functie en design’ zeker door te nemen.


En dan hebben we nog wat extra informatie. We willen je er niet mee afschrikken, maar sommige begrippen moet je kennen als je zelf een website gaat maken.


Bovendien krijg je ervaring krijg door te leren van je foutjes. Onze programmeurs hebben behoorlijk wat ervaring en als jij van hun foutjes kan leren, dan sta jij alvast met 1-0 voor. 

Anchor Link

Met een anchor link kan je verwijzen naar een ander gedeelte op dezelfde pagina. Voor grote pagina's, of artikelen die opgedeeld zijn in hoofdstukken, is dit heel handig.


Misschien ben je hier gekomen via de link in de beschrijving, maar we kunnen je hier ook weer terugverwijzen naar het kopje, 'je eigen website maken.'

Child's Theme

Een Wordpress Theme is verantwoordelijk voor de look en een gedeelte van de functionaliteiten van je website. Wordpress software is open en als je kleine veranderingen wil maken die je op elke pagina van je website wil terugzien, dan kan je dit doen in de code van je thema.


Probleem is dat als je de makers van je thema besluiten een grote update te doen - bijvoorbeeld om veiligheidsredenen - jouw website uit elkaar kan vallen. 


Daarom raadt Wordpress aan om een child-theme te creëren als je kleine veranderingen wil maken die overal in je thema terugkomen. Zo kan je je thema gewoon blijven updaten, hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden door een heel nieuw thema te schrijven en profiteer je van al de testen die de makers van je thema hebben gedaan.


Als je heel veel gaat veranderen - niet alleen look, maar ook functionaliteiten - dan kan je ook zelf een thema creëren. Dit is echt serieus veel werk, maar op W3schools.com kan je alles leren wat je moet weten om een aan de slag te gaan.

CSS​​​​

CSS (Cascading Style Sheet) is een soort stijlgids van je website. Het beschrijft, onder andere, kleuren, fonts, en positie van elementen op je website.


Voordeel van CSS is dat je één stijlgids maakt voor je hele website, in plaats van dat je op iedere pagina opnieuw aangeeft hoe bijvoorbeeld een header moet worden weergegeven of wat standaard padding is.


Soms wil je ook veranderingen maken op een specifieke pagina binnen een thema zonder een heel child's theme te maken - bijvoorbeeld je navigatiemenu aan de top van het scherm fixen, of een knop een andere look geven - dan kan je custom CSS aan de pagina toevoegen.

DNS

Het DNS (Domein Naam Systeem) vertaalt domeinnamen naar IP-adressen. Als jij nu.nl intikt op je browser, dan wordt dit in een DNS Server vertaalt naar 13.32.205.82. Hier brengt je browser je vervolgens naar toe voor het laatste nieuws.


Bovenstaand is een zwaar gesimplificeerde uitleg.  Hier is meer informatie over DNS, maar op zich is dit niet heel relevant als je zelf een website gaat bouwen. Wel belangrijk om te weten is dat je bij de meeste hosts zelf je DNS kan wijzigen. Om bepaalde dingen te regelen - G-Suite, Office, of een extern gehoste landingspage - moet dit zelfs. 


Over het algemeen komen er relatief duidelijke instructies bij en kan je hosting provider ook helpen. Maar voor wie iets beter wil weten wat hij precies aan het doen is, hieronder de type recordnames die je gaat aanpassen. (Of niet.)


 • A: Een A record is je belangrijkste DNS. Dit is het record dat je domeinnaam doorverwijst naar het IP-adres waar de host hem kan vinden. Meestal is het handig om hier af te blijven.
 • C-Name (canonical name): Een c-name record is een soort van alias waarachter een andere host verborgen zit. Als je bijvoorbeeld een specifieke landingspage designer gebruikt  - denk aan Unbounce of Instapage - dan staan de pagina's die je hier maakt niet op de servers van je host. In plaats daarvan maak je een subdomein, bijvoorbeeld sub.xowox.org en met de c-name in de DNS laat je deze doorverwijzen naar de servers van Unbounce en Instapage.
 • MX (Mail Exchange): Een MX record vertelt een mail server wat er moet gebeuren met mail die naar jouw domein gestuurd wordt. Sommige bedrijven laten hun host de mail regelen. Andere integreren alles met Office of G-Suite. Voordeel van het laatste kan zijn dat ook agenda's makkelijker te integreren kunnen zijn.
 • TXT: Met TXT records kan je wat informatie aan je DNS toevoegen. Als je G-Suite gebruikt kan je ook een stukje tekst aan je server toevoegen, zodat Google kan checken dat het domein dat jij wil aansluiten echt van jou is.

E-Commerce

Als je een webwinkel wil beginnen, dan heb je E-commerce website of plugin nodig. De markt hiervoor is groot, maar wordt gedomineerd door drie grote spelers:


 1. MagentoVoor grote merken en bedrijven die de perfecte webwinkel willen creëren. Je moet hiervoor behoorlijk wat verstand van programmeren en computers hebben en een Magento store komt met een prijskaartje. (Vanaf ongeveer €20.000)
 2. ShopifyEen mooie webwinkel met weinig werk of kosten vooraf. Je kiest een thema, koppelt je bankrekening, laadt foto's van producten en beschrijvingen, en je kan beginnen met verkoop. Nadeel is dat het bij lange na niet zo 'customisable' is als Magento en Wordpress en dat je, los van een maandelijkse bijdrage, ook nog extra betaalt voor elke betaling die je ontvangt.
 3. WoocommerceEen E-commerce plugin binnen Wordpress. Woocommerce is gratis, maar je betaalt wel voor speciale toevoegingen aan je webwinkel. De kosten kunnen behoorlijk oplopen (ongeveer €1K) en wil je dat je plugins ook ge-update worden, dan zijn dit jaarlijkse kosten. Hier biedt het werken met een developer voordelen, aangezien deze vaak developers licenses hebben. Deze zijn duurder, maar worden verspreid over veel websites. Check of die korting doorberekend wordt.

Drag-and-Drop builders

Vroeger was alles beter, maar websites bouwen niet. Wordpress ook niet. Vanuit een ouderwets dashboard - wat er nog steeds is - zat je text toe te voegen en foto's aan pagina's, om vervolgens te hopen dat het er uiteindelijk op desktops en smartphones net zo uit kwam te zien als jij in je hoofd had. 


Tegenwoordig zijn er de drag-and-drop builders, plugins of thema's waarmee je wijzigingen kan maken op de pagina waar je bezig bent, zodat je in real-time veranderingen ziet. Een beetje naar rechts of naar links, no problemo.


Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Drag-and-drop builders moeten veel informatie doorgeven en daardoor kunnen ze het laden van je website vertragen. Daarnaast kan een drag-and-drop builder - als je hem niet goed gebruikt - problemen geven met de weergave op verschillende browsers. Tot slot is het ontwikkelen van een website ook met drag-and-drop builder nog steeds niet zo makkelijk als we zouden willen en duurt het even voordat je alles doorhebt.


Anyhow, wij denken dat de voordelen zwaarder zijn dan de nadelen. Wij werken zelf met Thrivethemes, maar andere plugins waar we goede verhalen over hebben gehoord zijn Beaver Builder en Elementor. Elke builder heeft eigen voor- en nadelen en wij raden je aan om hier meer onderzoek naar te doen. Let wel op dat je niet in de eerste de beste, positieve review trapt: veel review-sites zijn affiliates. 


Tot slot zijn er ook veel Wordpress thema's die volledig customisable zijn - zoals deze builders. Waar je hierbij op moet letten is vooral de vraag: zit er niet te veel in dit thema? Hoe meer een thema kan, hoe zwaarder je website en hoe zwaarder je website, hoe langer het duurt om hem te laden.

FTP

FTP (File Transfer Protocol) is de taal waarin computers die op elkaar zijn aangesloten - bijvoorbeeld via het internet - met elkaar praten.


Voor jou is vooral de FTP Client - bijvoorbeeld Filezilla - belangrijk. Hiermee kan je inloggen in je server waarop de mappen en bestanden van jouw eigen website zijn opgeslagen. Dat is handig, want sommige veranderingen - zoals gZip Compression - kan je niet doen vanuit je Wordpress dashboard.

gZip Compression

gZip Compression is het samenvoegen van codes op je website, waardoor een browser minder bestanden hoeft te downloaden. Hierdoor laadt je website sneller. Een stuk - 50 tot 70 procent - sneller.


Je zou dan ook zeggen dat dit standaard voor je geregeld wordt, zodra je een domeinnaam registreert of een abonnement voor hosting afsluit. Dit is echter niet het geval. (Vraag ons niet waarom)


Dus, stap 1 als je zelf een website gaat bouwen met Wordpress: regel dit. gZip compression zorgt voor meer snelheidswinst dan caching en het optimaliseren van afbeeldingen, dus het laat je niet adschrikken door het feit dat je even zelf je FTP-server in moet duiken.


Als je Hostnet kiest om je website te hosten is hier de handleiding.

JavaScript

Javascript is een programmeertaal en een van de drie essentiële bouwblokken van het internet. (De andere twee zijn HTML en CSS). 


Waar HTML de inhoud weergeeft - zoals deze tekst - en CSS de look - het font van deze tekst - kunnen met Javascript specifieke acties geprogrammeerd worden. Bijvoorbeeld het opkomen van een pop-up als je op de knop 'offerte aanvragen' klikt.

Iets anders waar Javascript voor gebruikt wordt is het laden van Google Analytics. De code die je in de header van je websites installeert stuurt, wanneer deze wordt geladen, specifieke commando's om je het gebruik van je website te analyseren.


Waarom is dit belangrijk?


Vooral omdat Javascript een browser tijd kost om uit te voeren, terwijl je vaak niet alles (direct) nodig hebt om je website weer te geven. Met een plugin kan je ervoor zorgen dat Javascript dat je pas later op je pagina nodig hebt, ook later geladen wordt. ​


Goed uitgevoerd merkt de websitebezoeker hier weinig over, los van het feit dat in zijn ogen je pagina sneller laadt.

HTML

HTML (Hyper Text Markup Language) zijn alle codes die je browser ziet als hij naar een pagina kijkt. De meeste browsers hebben een developers tab in het menu, zodat jij dit ook kan zien. (Chrome = View - Developer -Source of Alt+Contol+U)


Los van de tekst, zie je ook wat het is en hoe het moet worden weergegeven. Is het een <h1>header?</h1> dan ziet de browser dit. In het CSS file waarnaar de het HTML versie van een pagina verwijst ziet hij hoe de header moet worden weergegeven.


Ook vindt de browser hier waar dingen moeten staan. Moeten ze in de kop, de body of de footer van de pagina worden weergegeven. Staan er anchor links, is tekst dik gedrukt of schuin? Dit soort info staat allemaal in het HTML bestand dat een browser vindt op het ip-adres dat een DNS koppelt aan de naam die jij intypt in de browser.

Name Server

Een name server is de plaats waar de DNS software is geïnstalleerd waar jouw website wordt opgeslagen. 


In principe hoef je hier nooit iets mee te doen, maar als je de mail van je bedrijf verplaatst naar Outlook servers, dan kan Microsoft je aanraden om hier een aantal codes aan te veranderen. Hiermee verplaats je je website naar Microsoft en aangezien Microsoft geen websites host, zal dit betekenen dat je vanaf dat moment offline bent.


Waarom vertellen wij je dit? 


Omdat de mensen bij Microsoft waarschijnlijk meer van computers en het internet weten dan jij en niemand het je kwalijk zal nemen als je blind de aangeraden settings overneemt, ten koste van je website. Het is nog wel te redden, maar net lullig als je hier een paar dagen later achterkomt.

Padding

Padding is de vrije ruimte rondom elementen op een website. Als de kop 'Padding' bijvoorbeeld een verticale padding van 10 pixels aan de bovenkant heeft en de paragraaf hierboven heeft 10 pixels aan de onderkant, dan laat je browser een lege ruimte van 20 pixels tussen de elementen.

PHP

PHP (Hypertext Preprocessor) is een scripttaal waarmee informatie kan worden omgezet naar HTML. Er kan nog heel veel meer mee, maar dat is niet zo belangrijk als je gewoon een website wil maken.


Wil je hier meer over leren? Google is your friend.


Wat wij mee willen geven is dat je ervoor moet zorgen dat je website op een moderne versie van PHP draait. (Liefst versie 7.) Het is vrij simpel, maar je moet wel weer zelf regelen.

Plugin

Oorspronkelijk was de idee dat je thema vooral de look van je website bepaalde, terwijl andere dingen geregeld werden door plugins.


Hier zit een simpele logica achter: je kan op ieder moment het thema van je website wijzigen, zonder dat alle andere dingen die je gemaakt hebt - contactformulieren, foto-gallerijen, pop-ups etc. - stoppen met werken.


Tegenwoordig kunnen thema's veel meer en worden ze juist verkocht op al hun functionaliteiten, maar nog steeds heb je vaak plugins nodig om het meeste uit je website te halen.


Er zijn ruim 50,000 plugins, maar de enige die je echt nodig hebt is een goede cache. Neemt niet weg dat wij ook andere plugins gebruiken. Bijvoorbeeld voor SEO optimalisatie, contactformulieren, de Instagram feed, Hubspot, een drag-and-drop builder en nog wel meer. 


Pas wel op, hoe meer plugins, hoe zwaarder je website en hoe zwaarder je website, hoe langzamer.

Responsive

De helt van het internetverkeer gaat via de smartphone, daarom is het essentieel dat je website er net zo mooi uitziet op een telefoon als op een desktop. Let daarom op dat je de pagina's van je website goed test.


Je kan zelf een telefoon pakken, maar er zijn ook websites waar je je website kan testen.

Themes

Een Wordpress Theme bepaalt de look van je website en tegenwoordig hebben thema's ook steeds meer functionaliteiten. 


Er bestaan veel gratis thema's en als je een hele basic website wil is hier echt niets mis mee.


Echter, als je maar een beetje kan uitgeven aan je website, dan raden wij GeneratePress aan. (€39 voor premium) Het voordeel van dit thema is dat het superlicht is en het voordeel daarvan is dat het heel snel kan laden.


En in de wandelgangen hoorden we dat de combinatie met Beaverbuilder nogal een winnaar is, aangezien dit ook een van lichtere drag-and-drop builder plugins is.

Widget

Een widget is een blok - meestal aan de zijkant van je website, maar een thema kan ook meerdere plaatsen voor widgets hebben - waarin je specifieke informatie kan tonen, links naar bepaalde artikelen of bijvoorbeeld updates van je social media profielen.


Veel plugins geven je de mogelijkheid om bepaalde widgets aan je website toe te voegen, zodat je zelf kan bepalen waar je de informatie van de plugin laat zien.

Z-Index

De Z-index bepaalt hoever een object op je website naar voren staat. Hoe hoger het nummer, hoe verder naar voren. Deze paragraaf heeft een Z-Index van 27, terwijl de menubalk een Z-index van 9 heeft en de andere paragrafen op deze pagina een Z-index van 3. Als je naar beneden scrolt, dan zal de menubalk onder deze paragraaf verdwijnen.

Toch geen zin om het zelf te doen?

Wil je weten wat wij verstaan onder 'Compleet?'

Alles wat we in het hoofdstuk: 'je eigen website maken' beschrijven, regelen we voor je. Bovendien krijg je een drag-and-drop builder bij je website waarmee je makkelijk in Wordpress kan werken.

Qua design is de sky de limit en we leveren je website zo compleet mogelijk op. Wil je weten wat dat precies inhoudt?

Of kijk eerst wat wij verstaan onder compleet...